Spioenkop

Deze duin met paviljoen is met zijn 31 meter hoogte, de op 1 na hoogste duin van onze kust. Het rood-witte 'huisje' kun je bereiken via verschillende paden of langs zeezijde via een in de duinen ingewerkte trap. De paden zijn rolstoel- en kinderwagentoegankelijk, maar wel steil.

De naam komt van de overwinning van de Boeren op de Engelsen in de slag om de Zuid-Afrikaanse vrijheidsoorlog in 1900, bij Spioenkop in Natal, Zuid-Afrika.

Deze duin (in de volksmond “Betten Hull” genoemd (“hull” = duin) werd sinds 1770 meermaals als strategische observatiepost gebruikt. Via signaalmasten en later semafoormasten (voorloper van de telegrafie) werden van hieruit militaire berichten doorgegeven. De Belgische douane plaatste in de 19de eeuw op het hoge duin een wachthuis: een uitgelezen plaats om de kust te observeren en te beletten dat er clandestien goederen werden ontscheept of ingeladen. Toen in het begin van de 20ste eeuw het opkomend toerisme vaste voet kreeg in Wenduine, werden heel wat infrastructuurwerken uitgevoerd. In 1902 werd een eerste duinpaviljoen met rieten dak gebouwd, nog steeds een van de bekendste  toeristische attracties. Beschut tegen de wind kunnen de toeristen er genieten van een weids panorama. Tijdens de twee wereldoorlogen is het gebouwtje tot tweemaal toe volledig vernield. Het huidig paviljoen met betonnen rood dak dateert van 1955.

Stratenplan