Villawijk 'de Concessie'

Historische villawijk in Anglo-Normandische stijl, die de tand des tijds moeiteloos doorstond.

De historische villawijk in Anglo-Normandische stijl groeide vanaf 1889 in de duinen van Klemskerke en Vlissegem. De Belgische Staat gaf in dat jaar 50 ha duinen tussen de tramlijn en de zee voor 90 jaar aan particulieren in erfpacht (concessie). De villa’s werden gebouwd volgens een vastgelegd stedenbouwkundig patroon en volgens strenge voorschriften. Naarmate de vervaldatum van de concessieovereenkomst naderde, verwaterden de strenge voorschriften in de Concessie.

Toen een aantal mooie panden tegen de vlakte gingen, ontstond in 1977 het actiecomité voor het behoud van de Concessie en de dorpskern van De Haan. In 1986 volgde een ministerieel besluit dat het Bijzonder Plan van Aanleg Concessie vastlegde. Het was wachten tot 1995 vooraleer de volledige Concessie beschermd werd als dorpsgezicht. 

Hoe de Concessie uiteindelijk beschermd werd, ontdek je op tien informatiezuilen in het Parkdomein La Potinière in De Haan. 

Aanraders

  • Villa Savoyarde: verblijfplaats van Albert Einstein in 1933 (Shakespearelaan)
  • De villa's van Vaerwyck (o.a. in de Rembrandtlaan)
  • Het huidige gemeentehuis (momenteel in restauratie), ooit het eerste luxehotel met stromend warm water (Leopoldlaan 24)

Ook interessant