Reuzen

Louw, Wanne en Scuteman zijn de eerste reuzen van Wenduine. Ze zijn ontworpen in 1952 om de plaatselijke carnavalstoet op te luisteren.

Louw en Wanne hebben echt geleefd. Louw als Laurentius Monteville en Wanne als Joanna Francisca Praet. Wanne is een populaire naam in reuzenfamilies. In 1868 traden ze met elkaar in het huwelijk en woonden ze in een klein afgelegen huisje dichtbij de molen in Wenduine.
Louw was een garnalenkruier en legde vishaken op het strand. Met zijn visvangst leurde het koppel op het platteland. Ze waren ook verwoede strandjutters. Alles wat op het strand aanspoelde, kon hen dienen.
Beiden waren niet groot van gestalte. Louw was middelmatig groot en Wanne was een klein, verschrompeld vrouwtje dat steeds een zwarte mand bij zich had.
Scuteman herinnert aan de vergane glorie van de plaatselijke visserij in Wenduine. Hij zou een ambachtsman geweest zijn die vissersboten herstelde. Er wordt ook beweerd dat hij in 1463 de loden vuurtorenlamp van Blankenberge gestolen heeft.

Vijfentwintig jaar later, in 1977, kwam er een vierde reus bij, Pol de Kruwer.
Hij ontleent zijn naam aan Leopoldus Scharley (1861-1943). Samen met zijn echtgenote Marie Francisca Debruyne – bijgenaamd Majutte – hadden ze een kruidenierszaak op de hoek Kerkstraat-Oostlaan. Hij was een garnaalkruier en leurde met zijn vangst in Wenduine. De reus is ontworpen in opdracht van de lokale hengelclub ‘de Tarpoenvissers’.

Technische gegevens

De Wenduinse reuzen hebben een houten geraamte en zijn ongeveer 3,8 m groot. Ze wegen elk ongeveer 45 kg. De koppen zijn in klei geboetseerd en van krantenpapier vervaardigd. Met uitzondering van Pol de Kruwer steunen Louw, Wanne en Scuteman niet op wieltjes. Hun kledij werd al meermaals vernieuwd. Hun huidige plunje is op maat gemaakt in het atelier van de firma Willaert uit Desselgem.

Ambassadeurs

Sinds 1986 nodigen de Wenduinse reuzen jaarlijks hun reuzencollega’s in juli uit voor een stoet. Een zestigtal reuzen lopen en dansen dan in een 2,5 km lange stoet door het centrum van Wenduine. In 1986 wordt deze stoet bekroond met de titel van ‘beste reuzenstoet van het land’.
Ze vertegenwoordigen op sympathieke wijze ook af en toe onze gemeente in stoeten en vieringen in andere gemeenten, zoals de jaarlijkse Havenfeesten in Blankenberge.

Naast deze vier reuzen telt onze gemeente nog vijf andere reuzen.

In De Haan herinnert reus Kotje aan het douaniersbestaan. Carolus Tuytens – alias 'Kotje’ – was douanier tussen 1840 en 1860. Hij verbleef in de ‘kommiezenkoten’ in de duinen van De Haan, waar hij ook avondles gaf. De reus is gedoopt in 1992 en is 4,6 m groot.
In 2000 doopten de vzw Creatieve Noordzeevrouwen hun twee kinderreuzen Wenke en Klem in Wenduine. Beide zijn 1,30 m groot en wegen 10 kg. In 2012 stelden ze hun nieuwe reus Gust, den aangespoelden voor. Hij verwijst naar de vele ingeweken (‘aangespoelde’ in de volksmond) inwoners aan de kust.
Ter gelegenheid van de Vosseslagfeesten werd in 2001 reus Mong de Vos ontworpen. Hij verwijst naar de legendarische plaatselijke strandjutter/vrijbuiter uit de 19de eeuw.

In 2020 besliste de Kerkfabriek van de Heilige Kruisverheffingskerk in het ruime en hoge kerkgebouw onderdak te bieden aan de reuzen Louw, Wanne, Scuteman en Pol de Kruwer. Verras jij ze met een bezoekje?

De reuzen in LEGO

Speciaal voor de 70ste verjaardag van de reuzen bouwde de Ieperse LEGO Master Corneel Clarys de 3 Wenduinse reuzen na in LEGO.

De drie LEGO-reuzen tellen respectievelijk 679, 647 en 585 stukjes en zijn ongeveer 24 centimeter groot. 

Reuzenfeesten

Zin in meer reuzen? Jaarlijks spreken een 50-tal reuzen uit binnen- en buitenland af in Wenduine voor een reuzenstoet in juli.  

Ook interessant