menu

Erfgoed in de kijker


Kusterfgoed en vrijwilligers conserveren belle époquekledij van gemeente De Haan

Erfgoedcel Kusterfgoed en de gemeente De Haan organiseerden in oktober-november een vijfdelige workshopreeks over de bewaring van textiel. Samen met textielconservator Shirin Van Eenhooge pakten Kusterfgoed en de vrijwilligers de belle époque kledijcollectie van de gemeente De Haan aan.

Het gemeentebestuur kocht de belle époquecollectie van De Haan, die uit jurken, bloezen, rokken, broeken en accessoires bestaat, begin de jaren 1990 van de Engelse Vivien Delbaere. Zij kreeg de passie voor de belle époquekledij toen ze een koffer vol kledij toegestuurd kreeg van haar tante uit New York. De collectie wordt bewaard in het gemeentehuis en wordt één keer per jaar geshowd op de modeshow van Trammelant (4 augustus 2018). Het is dus belangrijk dat die nog vele jaren blijft bestaan. Kusterfgoed wou haar steentje bijdragen en lanceerde in september een oproep om vrijwilligers te vinden voor een conserveringsactie in deze Haanse collectie. De respons was groot: op de eerste workshop tekenden maar liefst zestien leergierigen present om hun eerste stappen in de wereld van de conservering van historisch textiel te zetten.

Tijdens de workshops leerde textielconservator Shirin Van Eenhooge de groep gemotiveerde vrijwilligers hoe ze de toestand van een historisch kledingstuk kunnen inschatten en hoe ze de bewaartoestand ervan kunnen verbeteren. De collectie kledingstukken wordt eerst uitgebreid geregistreerd, vervolgens gelabeld, en op een goeie manier verpakt. De handige vrijwilligers maakten hoezen uit baalkatoen en opgedikte kapstokken om de prachtige kledij op te hangen. Zeer fragiele stukken worden in zuurvrije dozen verpakt en ondersteund met zuurvrij papier.

Het werk is na deze vijf workshops zeker niet af, maar heel wat van de vrijwilligers engageren zich om na de lessen hun werk voort te zetten. Langzaam maar zeker hopen Kusterfgoed en de gemeente De Haan op die manier de .... kledingstukken volgens de regels van de kunst in de pakken.

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op