menu

Erfgoeddag 2023


Programma:

Hanen spotten in De Haan

Rondleiding

Over de oorsprong van de plaatsnaam De Haan doen heel wat fantasierijke verhalen de ronde. Van een schip in nood dat gered wordt door het gekraai van een haan tot douaniers die hanen en kippen kweken. Maar historisch gezien dankt De Haan zijn naam aan een oude herberg: Den Haene. In het begin van de 19de eeuw nam het kleine gehucht waarin deze herberg gelegen was, de naam over. De fiere vogel diende sindsdien als inspiratiebron voor tal van villa- of winkelnamen of als decoratief figuur aan vensters of in tuinen. Of het nu een Franse 'coq' of een Nederlandse 'haan' is, je vindt er heel wat in De Haan.
De Haanse heemkring stippelde twee wandelroutes (5 en 3 km) uit, die je leiden langs tal van hanen. Zin in een boeiende tocht? Haal dan de gratis brochure op in het plaatselijk infokantoor. Te voet of met de fiets? Dat kies je zelf!

Openingsuren infokantoor: 9:30-12:00 & 13:30-17:00


Haantjes in de pastorie

Tentoonstelling

Geen levende hanen, wel een mooie collectie artistieke hanen staan centraal tijdens deze opendeurdag. De heemkring Tussen Noordee en Noordzee wist zich al een mooie collectie bijeen te verzamelen, die ze graag tentoonstelt.   

Oude Pastorie
Clemensstraat 8, Klemskerke
Openingsuren: 9:30-18:00


Als dieren konden praten

Rondleiding

Dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in onze geschiedenis. Wist je dat tijdens de IJstijd de Noordzee een weids toendralandschap was bevolkt door wolharige mammoeten en neushoorns? En dat schapenkuddes in de vroege middeleeuwen het kustlandschap begraasden? De duinen behoorden zelfs tot het jachtgebied van de graven van Vlaanderen. Stropers en strandvissers tierden welig aan onze kust. Wist je dat onze vissers haring aanvoerden tot in Engeland? Deze en nog veel meer boeiende weetjes ontdek je tijdens een beestige wandeling (7 km) tussen De Haan en Wenduine.
Benieuwd? Schrijf je vlug in via toerisme@dehaan.be. Het aantal plaatsen is beperkt.

10:00 & 14:30
Vertrek: Gemeentehuis, Leopoldlaan 24, De Haan


Roland Desnerck brengt beestachtige uitdrukkingen - AFGELAST

Quiz

We hebben in West-Vlaanderen heel wat spreekwoorden en dialectwoorden over dieren. Denken we maar aan een kobbe, een hoane, een puud, of most je de deen ze verstand in de kop van e meeuwe steken, je vliegt achteruut ...
Kom en test je kennis over ons dialect in een ludieke quiz op zaterdagavond 22 april o.l.v. dialectenspecialist Roland Desnerck. Het wordt een quiz vol feitjes en weetjes, hersenkrakers en instinkers.
Deelname gebeurt in groepen van 4 personen. Wie individueel inschrijft, wordt de avond zelf in een groep ingedeeld. Inschrijven verplicht via www.dehaan.be/activiteiten-bib-april-2023-inschrijving of telefonisch 059 24 21 33.

Quiz op zaterdag 22 april met start om 19:30. De deuren gaan open vanaf 18:30.
Bibliotheek Canticleer, Grotestraat 10, De Haan


Theaterwandeling 'de vos in het bos'

Duik samen met Vos en Wolf het bos in voor een bijzondere theaterwandeling. Over een hongerige vos die zin heeft in een malse eend, over een kip die heerlijke stenensoep maakt en over een haas die niet ten onder wil gaan. Het verhaal is gebaseerd op zes bekende en minder bekende dierenfabels.

De wandelroute (4,5 km) start aan de ingang van het duinbos in De Haan, t.h.v. Driftweg 24. Volg de borden 'knooppunt 55' en ontdek op zes locaties een QR-code. De zes fragmenten kun je bekijken door de QR-code met je smartphone te scannen. 
De wandeling is geschikt voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 8 jaar.
Er is gratis parking voor auto's. De wandelpaden in het bos zijn verhard. Voorzie bij regenweer aangepast schoeisel. Het verhaal duurt 30 minuten, maar reken op een wandeling van 2 uur. Onderweg kom je ook 2 speelzones tegen.


Vrij beestig. Prikkels van Roggen

"Je bent hier niet om te geloven wat ik zeg, maar om na te denken." (Domien Roggen)  
Bioloog Domien Roggen (VUB) stelde ‘prikkelobjecten’ samen uit hergebruikte materialen, waaronder een hele reeks roggen. Met die objecten wilde hij mensen prikkelen; aanzetten tot nadenken. Kom deze beestige tentoonstelling ontdekken tussen 1 en 29 april in de bibliotheek Canticleer in De Haan.  
Haal op Erfgoeddag de strandjutter in jezelf naar boven en kom je eigen prikkelobject knutselen. 

Een initiatief van het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) i.s.m. bibliotheek Canticleer.

Bibliotheek Canticleer, Grotestraat 10, De Haan
Tentoonstelling vrij toegankelijk tussen 10:00 en 17:00. Je kan er de hele dag doorlopend ook terecht voor een knutselworkshop. 
In de periode van 1 t.e.m. 29 april is de tentoonstelling ook vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek: van maandag t.e.m. vrijdag (10-12u en 16-18u (op woensdag vanaf 14u, op vrijdag vanaf 15u)) en op zaterdag (10-13u).  

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op