menu

Ontdek de Geersensmolen met jouw klas


De Molenbrigade brengt het West-Vlaamse windmolenerfgoed en het windmolenambacht tot bij de leerlingen. Laat jouw 3de of 4de leerjaar ronddraaien én stilstaan tijdens een bezoek aan de molen en klaslabo’s!

Ontdek hier meer!

Vroeger stonden in De Haan en zijn deelgemeenten wel tien windmolens. Twee daarvan staan vandaag nog overeind: de Hubertmolen in Wenduine en de Geersensmolen in Klemskerke.
Al in 1571 stond er in de dorpsstraat van Klemskerke een staakmolen. De huidige molen is een kopie van de molen, die in 1693 op deze plek is opgericht. Hij heette toen Zuidmolen, omdat er bij Vosseslag ook een molen stond: de Noordmolen. In 1994 verkocht de familie Geersens de molen aan de gemeente De Haan. De molen kon op dat ogenblik niet draaien, omdat hij te dicht tegen het restaurant De Kruidenmolen stond. De molen werd ontmanteld en aan de andere zijde van het restaurant opnieuw opgetrokken. De schade aan de oude molen bleek te groot om hem te restaureren. Daarom is beslist om een exacte kopie te bouwen. Sinds 2014 is de molen opnieuw maalvaardig.

Reserveer je bezoek via molenaar Piet Halewyck (piet.halewyck@verz.kbc.be) en ontleen de educatieve koffer bij de dienst Erfgoed De Haan (erfgoed@dehaan.be).

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op