menu

De Haan en de Belle Epoque


Wie De Haan zegt, denkt meteen aan ‘wegdromen tussen de witte villa’s met rode daken, verdwalen in de kronkelende lanen en volop genieten van het vele groen’.

Het bijzondere karakter van deze badplaats hebben we onrechtstreeks te danken aan koning Leopold II. Onder zijn impuls gaf de Belgische Staat in 1889 aan drie bouwpromotoren vijftig ha duinen in erfpacht (concessie) voor 90 jaar met als doel een villawijk in de duinen te bouwen. Hij  engageerde zijn persoonlijk adviseur, de Duitse urbanist Joseph Stübben om de nieuwe villawijk structuur te geven. Met het oog op het behoud van zoveel mogelijk natuur, voerde  Stübben strenge bouwkundige voorschriften in zoals beperkte bouwhoogte van elf meter of drie  verdiepingen, 1/3 perceelbebouwing, aanleg van bossen als bescherming tegen de wind ... Er werd gebouwd naar Engels voorbeeld met zijn vakwerkelementen en dakenspel. Dankzij de strenge voorschriften heeft de Concessie tot op vandaag het eigen karakter behouden en is het gespaard van de hoogbouwwoede, die na WOII zo kenmerkend is geworden voor de rest van de kust.

Ontdek dit stuk erfgoed met een ervaren gids  of met de brochure ‘in de voetsporen van Einstein, wandeling doorheen het architecturaal erfgoed van De Haan”. Ook digitaal verkrijgbaar via de gratis app iDeHaan.

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op