menu

Spioenkop van Wenduine


Spioenkop anno 1900Spioenkop anno 2012Ongetwijfeld één van de meest romantische plekjes aan zee. Zijn ligging op 31 meter boven de zeespiegel, zorgt voor unieke panoramazichten.

Het duin met paviljoen dankt zijn naam aan de overwinning van de Boeren op de Engelsen in de slag om de Zuid-Afrikaanse vrijheidsoorlog in 1900, bij Spioenkop in Natal, Zuid-Afrika.

Deze duin (in de volksmond “Betten Hull” genoemd (“hull” = duin) werd sinds 1770 meermaals als strategische observatiepost gebruikt. Via signaalmasten en later semafoormasten (voorloper van de telegrafie) werden van hieruit militaire berichten doorgegeven. De Belgische douane plaatste in de 19de eeuw op het hoge duin een wachthuis: een uitgelezen plaats om de kust gade te slaan en te beletten dat er clandestien goederen werden ontscheept of ingeladen. Toen in het begin van de 20ste eeuw het opkomend toerisme vaste voet kreeg in Wenduine, werden heel wat infrastructuurwerken uitgevoerd. In 1902 werd een eerste duinpaviljoen met rieten dak gebouwd, nog steeds een van de bekendste  toeristische attracties. Beschut tegen de wind kunnen de toeristen er genieten van een weids panorama. Tijdens de twee wereldoorlogen is het gebouwtje tot tweemaal toe volledig vernield. Het huidig paviljoen met betonnen rood dak dateert van 1955.

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op