menu

Jong Keukengeweld


Algemeen

Vlaanderen heeft een zeer getalenteerde generatie jonge topkoks die de Vlaamse gastronomie doen bruisen van vakmanschap, innovatie en kwaliteit. Vlaanderen Lekker Land zet, samen met haar partners Toerisme Vlaanderen, Horeca Vlaanderen en de 5 Provinciale Toeristische organisaties, al voor de vijfde keer jonge talenten in de topgastronomie in de kijker in binnen- én buitenland. Dit jaar heeft de jury 45 jonge chefs geselecteerd. Met Jong Keukengeweld tonen we aan dat Vlaanderen culinair en hip is. Bedoeling is dat de chefs nog meer culinaire toeristen of foodies naar onze bestemming lokken. Met de 45 chefs biedt Vlaanderen Lekker Land een echte staalkaart van Vlaams culinair toptalent aan.

“Om ons op culinair vlak te onderscheiden van de ons omringende landen, zetten we in op het enorme potentieel aan jonge beloftevolle chefs. Met deze jonge chefs geeft Vlaanderen een gezicht aan onze jonge culinaire dynamiek”, vertelt Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois.

Onze eet-, drink- en tafelcultuur is er één om terecht trots op te zijn, met niet alleen de vele, bekende chef-koks die al jaren in het vak zitten, maar ook een pak jonge keukentalenten. Vlaanderen is de bakermat voor de ontwikkeling van de betere gastronomie. Het is opvallend hoeveel ontzettend goede chefs er op de kleine Vlaamse oppervlakte actief zijn. Veel van hen zijn jonger dan 35 jaar en dat is uniek. Een vakjury heeft voor de 5de keer alle jonge chefs uit Vlaanderen en Brussel gescreend op creativiteit en kwaliteit. In totaal werden 45 chefs geselecteerd voor de binnenlandcampagne en 35 chefs om de promotie verder te zetten in het buitenland. Het zijn stuk voor stuk culinaire toppers in wording en vernieuwers in de Vlaamse gastronomie.

Jong Keukengeweld: ‘jonge chefs koken voor jongeren’ – van 1 oktober t/m 15 november 2013
Het startschot van de binnenlandcampagne wordt gegeven met de jongerenactie 'Jong Keukengeweld'. Jongeren van 18 tot 30 jaar krijgen de kans om voor € 45 de sfeer op te snuiven in een gastronomisch restaurant. Voor dit bedrag krijgen ze een driegangenmenu van topkwaliteit aangeboden, water en aangepaste wijnen of bieren inbegrepen. Vorig jaar genoten meer dan 7.000 jongeren van Jong Keukengeweld.

Flemish Kitchen Rebels
Onder de vlag van Flemish Kitchen Rebels worden 35 jonge topchefs in Scandinavië, Japan, Oostenrijk, Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Rusland, India en China, gepromoot als toonbeeld van de Vlaamse innovatieve topgastronomie. Toerisme Vlaanderen zet hiervoor haar krachten in twee richtingen in. Internationale journalisten of tour operators worden uitgenodigd om kennis te maken met de restaurants van onze jonge chefs. En chefs worden naar het buitenland gestuurd om er voorsmaakjes te geven van onze jonge topgastronomie.

Jong Keukengeweld en Flemish Kitchen Rebels promoten deze jonge generatie toptalent, maar vormen meteen ook een inventaris met portfolio’s van jonge chefs. Deze portfolio’s zijn voor Toerisme Vlaanderen, de kunststeden en de provincies een handig werkinstrument om onze gastronomie te promoten. De portfolio’s zijn gebudeld in een Franstalig, Engelstalig en Nederlandstalig magazine. Daarnaast vindt men de portretten ook terug online via www.visitflanders.com en www.vlaanderenlekkerland.be.

“Dit wil niet zeggen dat we hiermee de gevestigde waarden of de brede horecasector met ook vele brasserieën en cafés negeren. Maar, om ons in het buitenland te kunnen profileren, is de aandacht voor een hele generatie aanstormend talent wel dankbaar”, benadrukt minister Bourgeois.

Driesterrenrestaurant Hertog Jan ondersteunt Jong Keukengeweld
Jonge topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen voor de tweede maal het peterschap op zich.

“Met het aanvaarden van het peterschap door Gert en Joachim vindt dit initiatief de ideale koplopers. Het gouden duo van Hertog Jan, bij de jongste driesterrendragers ter wereld, straalt precies die frisse en vernieuwende zelfzekerheid uit, die gastronomisch Vlaanderen in de wereld als handelsmerk wil uitdragen”, besluit juryvoorzitter Jan Buytaert.

In De Haan kookt chef Benny Van Torre in zijn restaurant Markt XI voor de jongeren!

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op