menu

Persbericht: 4 en 5 juni 2016: Open Kerkendagen in De Haan


Algemeen

Het Open Kerkenweekend is aan zijn 9de editie toe. Thema dit jaar is “Klanken en Stilte”. In een wereld van stress en drukte is er een groeiende behoefte aan stilte en rust. Dagelijks worden we omgeven door massa's mensen, beelden en geluiden. Zelden krijgt onze geest rust. In de verschillende eucharistievieringen bouwen we daarom enkele stiltemomenten in.

Dit jaar plaatsen we onze twee kustkerken in de kijker: de H.-Kruisverheffingskerk in Wenduine en de St-Monicakerk in De Haan-Centrum. Het ganse weekend  kunnen bezoekers er proeven van lokale poëzie en kunst.

Op zaterdagmiddag brengen kunstenaars van de Buitengewone Kunstacademie van De Haan met hun kleurrijke kunst het Montmartre weer tot leven in de St-Monicakerk. Je kan ze aan het werk zien van 13.30 tot 17.00 uur. Tussendoor lezen lokale dichters eigen werk voor. Diezelfde avond wordt om 18 uur in Cinema Rio (naast de St.-Monicakerk) de tragi-komische film “The Artist” uit 2011 vertoond. De film - een hommage aan de stomme film uit de jaren twintig, toen de klankfilm nog niet uitgevonden was -  werd  bekroond met vijf Oscars, o.a.  voor Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur. Net als toen zorgt een pianist voor live begeleiding bij de vertoning. Speciaal voor deze film is dat niemand minder dan jazzpianist Tars Lootens. De toegang voor deze originele filmbeleving is gratis mits vertoon van een inkomticket. Tickets zijn verkrijgbaar op zaterdagmiddag 4 juni van 13.30 tot 17 uur in de St.-Monicakerk bij de jonge kunstenaars.

In de H-Kruisverheffingskerk in Wenduine kan je op zondagnamiddag genieten van hemelse harpklanken. Luc Vanlaere -  harpist, composer en singer-songwriter – brengt eigen werk op harp en klankschalen. In zijn composities laat hij  de harp spreken. Zijn flirt met harpen en aanverwante instrumenten uit andere culturen maken zijn concerten tot een beroemde attractie, zelfs tot ver buiten de landsgrenzen. Kom dus zeker luisteren om 14 uur, 15 uur of 16 uur. Na het halfuur-durende concert wordt de luisteraar getrakteerd op fijne woordkunst van lokaal dichttalent.

Stilaan een mooie traditie aan het worden, is de gospelviering in de H.-Blasiuskerk in het landelijke Vlissegem. Voor het 3de jaar op rij luistert het Afrikaans gospelkoor met zijn meeslepende liederen de wekelijkse zondagmis om 10 uur op. Meezingen en in de handen klappen mag! Het hele weekend kan je er ook tussen 14 en 17 uur de klokkentoren onder begeleiding bezoeken.

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op