menu

Persbericht: Aankoop en invulling molenaarshuisje site Hubertmolen Wenduine


Algemeen

De gemeenteraad van De Haan besliste gisteren om het Molenaarshuisje, deel uitmakend van het beschermd dorpsgezicht rond de Hubertmolen in Wenduine, aan te kopen.

Het Molenaarshuisje zal het eerste erfgoedmuseum zijn dat door de gemeente wordt aangekocht en ingericht.
Het toekomstig museum zal als hoofdthema ‘de inzet van wind en windmolens als energiebron van verleden tot heden’ hebben.

Er zijn door de tijd heen verschillende pogingen geweest om windmolens te vervangen door bvb. molens op stoomturbines of molens met paardenkracht doch steeds heeft men teruggegrepen naar windkracht als energiebron.
Windmolens zijn altijd een voorbeeld geweest van duurzaam energiegebruik en de link met de windmolens op zee voor de productie van elektriciteit zal op een boeiende en educatieve manier in dit museum worden voorgesteld. Duurzaam gebruik van energie en vooral van windkracht is daarenboven een ‘hot item’ die aan de hand van educatieve panelen, voorwerpen en maquettes in beeld zal worden gebracht.

Ook de geschiedenis van het telen van graanproducten en de herkomst van graan door de tijden heen zal in het museum aan bod komen.

Bedoeling is ondermeer om er toeristische en educatieve rondleidingen te geven en creatieve activiteiten en workshops te organiseren (vb. kinderen die brood leren bakken nadat ze een rondleiding hebben gekregen over de geschiedenis van de molens en de verschillende meelsoorten).

In de komende maanden zal een studiebureau worden belast met de opmaak van de inrichtingsstudie en de opmaak van het lastenboek, daarna zal de gemeente een  gespecialiseerde firma aanstellen voor het uitwerken van de studieopdracht.
De opmaak van een beheersplan van de site rond de Hubertmolen zou de gemeente ook moeten toelaten subsidies te verwerven ondermeer voor het herstellen van de wieken van de molen en het uitvoeren van werken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op