menu

Persbericht: Bourgeoisie in De Haan


Algemeen

We schrijven 1910. De concessie in De Haan is een twintig jaar jong. In 1888 werd het eerste “Hôtel du Coq” gebouwd; de promotoren van de concessie namen in 1889 vijftig ha duinen in erfpacht voor een periode van 90 jaar met als doel ‘al de aangenaamheden van een verblijf aan zee te paren met de aantrekkelijkheid die het platteland kon bieden’.

De bourgeoisie genoot met volle teugen van deze aangenaamheden. Riante villa’s werden opgetrokken in de duinen van Clemskerke. Koffiekransjes, literaire en artistieke ontmoetingen behoorden tot het dagelijkse ritueel. In dit nog bestaande decor viert De Haan op zaterdag 5 augustus 2017 Trammelant, de jaarlijkse Belle Epoque hoogdag.

De festiviteiten worden geopend om 10.30 uur door burgemeester en schepenen in prachtige old-timers.
Om 15 uur arriveren meer dan tweehonderd figuranten in een oude kusttram aan het beschermde stationnetje van De Haan. Een feestelijke optocht met koetsen, moto’s, auto’s en authentieke fietsen uit het begin van de twintigste eeuw zorgen voor warme romantiek. In de Belle Epoque route – met start om 16 uur – kan je de sfeer van toen inademen in diverse taferelen. Hier leeft de echte Belle Epoque.
De ganse dag kan je terecht bij talrijke smulkraampjes en drankgelegenheden, doe je de ontdekking van je leven op een meerwaarde brocantemarkt, kuier je langs de vele koopstanden in het winkelcentrum. En dit alles overgoten met muziek uit de tijd van toen.

En ’s avonds wordt De Haan één groot openluchtfeest. Diverse podiumoptredens zorgen voor uitzinnig amusement voor eenieder.

Le Coq in 1910. Gezellig, probleemloos, één feest. En af en toe de confrontatie van de elite met het gewone volk. De eerste trams ... Niets laat vermoeden dat vier jaar later de wereld in brand zal staan. Dit is Trammelant 2017. Kom en geniet.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op