menu

Persbericht: De Haan herdenkt de Groote Oorlog


Algemeen

In onze gemeente lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog 49 inwoners het leven, zowel burgers als militairen. Dat willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. In het kader van 100 jaar Groote Oorlog werden dit voorjaar al deze oorlogsslachtoffers op een serene manier herdacht in deelgemeente Wenduine. De plechtige herdenkingsceremonie vond plaats aan het Monument der Gesneuvelden op het Heldenplein en werd voorafgegaan door de evocatie van de terechtstelling wegens spionage van Wenduinenaar Leopold Brion, dit jaar precies honderd jaar geleden gefusilleerd in Brugge. Muziek, gedichten en een getuigeverhaal luisterden de ceremonie op. De lokale heemkring “Tussen Noordee en Noordzee” stond stil bij de figuur Leopold Brion en bracht tegelijkertijd een interessante fototentoonstelling over zijn leven in de H.-Kruisverheffingskerk. In het Wielingencentrum vernam je hoe de telecommunicatie tijdens de oorlog verliep, via een  rondreizende fototentoonstelling van de “Koninklijke Unie van Belgische Zendamateurs”.

Aansluitend op bovenstaande herdenkingsactiviteiten vindt op vrijdagavond 28 oktober om 20 uur in het Wielingencentrum in Wenduine de muzikale theatervoorstelling “Beel” plaats. Het theaterstuk van Marc Reynaert vertelt het waargebeurde verhaal van Emiel Beel en zijn vrienden die lijden onder de Duitse bezetting tijdens WOI. Een verhaal over vriendschap, solidariteit, achterklap en verraad, over onderdrukking en overleven in tijden van oorlog. Wie erbij wil zijn, kan kaarten bestellen via de dienst toerisme op 059 24 21 34 of toerisme@dehaan.be. Een ticket in voorverkoop kost € 8 en € 10 aan de deur.
Ook de Buitengewone Academie van De Haan heeft zich verdiept in het thema oorlog en is momenteel druk in de weer met het maken van tekeningen en schilderijen. Hun werken zullen die avond eveneens te bezichtigen zijn in het Wielingencentrum.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op