menu

Persbericht: Reuzen fuiven in Wenduine


Algemeen

In het weekend van 8 en 9 juli 2017 gaan in Wenduine de jaarlijkse reuzenfeesten door. Dit jaar staat het evenement in het teken van enkele verjaardagen.

In februari 1952 werden de Wenduinse reuzen Louw, Wanne en Scuteman ontworpen voor de jaarlijkse halfvastenstoet. Louw en Wanne leefden samen in een klein huisje in de omgeving van de Hubertmolen. Hij was een echte “strangedrifter”, legde haken op het strand en leurde met de opbrengst. In 1977 kwam er een vierde reus bij, Pol de Kruwer, ontworpen in opdracht van de lokale Tarpoenvissers. Hij was een 19° eeuwse garnalenkruier die, samen met zijn vrouw, zijn vangst verkocht aan de inwoners en toeristen. Met reus Kotje, vijfentwintig jaar geleden ontworpen in De Haan door Hervé Wouters, wordt het douaniersbestaan - in de volksmond de Kommiezen - in de kijker geplaatst. Carolus Tuytens ‘alias Kotje’ was douanier tussen 1840 en 1860 en verbleef in de kommiezenkoten in de duinen, waar hij ook avondles gaf.

Deze vijf reuzen, samen met hun dorpsgenoot Mong De Vos uit Vosseslag, nodigen zaterdag om 17.45 uur op het marktplein van Wenduine iedereen uit voor een reuze(n)receptie met gratis Wenduinse vissoep en een optreden van het Blankenbergs Shantykoor.

Om halfnegen trekt door de straten van Wenduine een reuzenstoet met deelname van meer dan zestig reuzen. Bij hun aankomst op het marktplein om 22 uur dans je en fuif je naar hartelust op het reuzenbal.

Zondag 9 juli kan je kuieren op de rommelmarkt tussen het marktplein en het Astridpark, ben je welkom op de kunstmarkt of kom je heerlijk smullen van de overheerlijke producten uit zee. En aan animatie ontbreekt het ook niet : de vertelbus voor
de allerkleinsten, muziek met de Breeee Veertiene en de Hitmasters, circusanimatie, poëtisch kapsalon, volksspelen…
De avond wordt afgesloten met “Vlaanderen zingt”, een gezellig muziekfeest waar u de vedette bent.
Het wordt weer reuze in Wenduine!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op