menu

Persbericht: Wenduine herdenkt de Groote Oorlog op pinksterzaterdag


Algemeen

Op 2 augustus 2016 is het precies honderd jaar geleden dat Wenduinenaar Leopold Brion in Brugge wegens spionage gefusilleerd werd. Leopold Brion (1884-1916) maakte tijdens de eerste wereldoorlog, samen met tekenaar Albert Rivière uit Brugge, deel uit van het spionagenetwerk Fara. Beide werkten gedetailleerde tekeningen uit van de standplaatsen van de Duitse kanonnen aan onze kust, die vervolgens naar Nederland gesmokkeld werden. Op 13 juni 1916 liep het bij de smokkel verkeerd. Diezelfde dag nog werden Leopold Brion en Albert Rivière door de Duitsers aangehouden. Op 2 augustus 1916 werden ze terechtgesteld in de tuin van de Lancierskazerne  in Brugge. Daags na de executie kwam het bericht dat hun straf tot levenslange dwangarbeid werd omgezet.

Deze gebeurtenis werd meteen de invalshoek om de Groote Oorlog in onze gemeente te herdenken. Op pinksterzaterdag 14 mei 2016 vindt om 20 uur aan het Monument der gesneuvelden op het Heldenplein in Wenduine een serene herdenkingsceremonie plaats met de historische evocatie van de terechtstelling.

De lokale heemkring ‘Tussen Noordee en Noordzee’ heeft zich verdiept in het leven van Leopold Brion en stelt hier van 14 mei tot 5 juni over tentoon in de H.-Kruisverheffingskerk  van Wenduine.

Daarnaast besteedt de “Koninklijke Unie van Belgische Zendamateurs” aandacht aan de telecommunicatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze periode kwam de ontwikkeling van het draadloos versturen van spraak in een stroomversnelling terecht. Vandaag, nauwelijks honderd jaar later, is de draadloze communicatie voor ons vanzelfsprekend geworden.  Aan de hand van een fototentoonstelling krijgt de bezoeker een  overzicht vanaf de primaire communicatie met geluid en optische signalen tot alle huidige vormen van telecommunicatie. Er komt eveneens een tijdelijke opstelling van een radiozendinstallatie en de activatie OPOPPY.
Via schoolsessies willen we ook de jongeren betrekken bij de essentie van draadloze communicatie. Op vrijdag 13 mei leren ze met elektronische onderdelen een signaalzoeker bouwen die radiosignalen kan detecteren. Het op speelse wijze vervaardigen kan de aanzet zijn tot meer aandacht voor elektronica en informatica.
De rondreizende tentoonstelling is te bezichtigen van 14 tot 16 mei - van 9 tot 17 uur – in het Wielingencentrum in Wenduine. De toegang is gratis.

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op