menu

Persbericht: Zeezegening in Wenduine op Pinkstermaandag


Algemeen

Op pinkstermaandag 16 mei 2016 gaat, als eerste aan de kust, de zeezegening door in Wenduine. Een traditie die al meer dan 200 jaar stand houdt.

Centraal in het ganse gebeuren staat de evocatie van de legende van het Heilig Kruis. Volgens eeuwenoud gebruik wordt in de H. Sacramentsprocessie het miraculeus Kruis door vissers uit Blankenberge meegedragen. Lange tijd nadat de stormvloed het Oud-Wenduine had overspoeld, haalden Blankenbergse vissers een groot kruis op uit zee. Ze brachten het naar het strand. Toen ze de volgende ochtend terugkwamen, was het kruis verdwenen. Enkele weken later voeren de vissers over dezelfde visgrond en haalden ze terug het kruis op. De vissers begrepen dat op deze plaats de kerk van Oud-Wenduine had gestaan. In een feestelijke stoet brachten ze het kruis naar de nieuwe kerk.

Tijdens een plechtigheid op het strand wordt deze legende jaarlijks uitgebeeld in een samenspel van folklore, dans, muziek en poëzie. Het kleurrijke gebeuren wordt afgesloten met de zeezegening.

De evocatie van de legende start om 11 uur op het strand ter hoogte van de Rotonde. Vooraf gaat in de H.-Kruisverheffingkerk om 9.30 uur een misviering door. Na de zeezegening, waaraan ook replica van oude vissersboten deelnemen, wordt het H. Kruis in een triomfantelijke processie overgebracht naar de kerk.

’s Namiddags om 15 uur wordt aan de Rotonde de vers gevangen vis gebakken tijdens het optreden van het Blankenbergs Shantykoor.


Museum voor 1 dag “Woelig Water”

Op 16 mei strijkt ook de erfgoedcel Kusterfgoed neer op de zeezegening van Wenduine met haar Museum voor 1 dag. Van 10 tot 17 uur zet ze ter hoogte van de Rotonde haar tenten op met een kleine tentoonstelling over de zeezegeningen en vissersmissen aan de Belgische kust.
Elk jaar wordt de Noordzee op 9 verschillende plaatsen gezegend. Tijdens deze zegeningen worden gestorven zeelieden herdacht en wordt er bescherming gevraagd voor al wie zich op zee begeeft. Door hun lange geschiedenis zijn ze een waardevol onderdeel van het kusterfgoed. De betekenis van deze zegeningen is echter steeds minder goed gekend en het is niet altijd even vanzelfsprekend om mensen te vinden die zich actief willen engageren in de voorbereidingen.
In dit museum ben je meer dan een toeschouwer. Je helpt er actief de zeezegeningen te borgen door ons te vertellen wat dit ritueel voor jou betekent.

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op