menu

Topdesign langs de Kustwandelroute


Algemeen

Westtoer presenteert een nieuwe huisstijl voor bewegwijzering, zitbanken en picknicktafels, ontworpen door Antwerps topdesigner Stefan Schöning.

 

Sedert half oktober 2012 is op 34 plaatsen langs de Vlaamse Kust nieuwe infrastructuur te vinden voor wandelrecreanten. Het gaat over wegwijzers, zitbanken en picknicktafels langs de 180 kilometer lange Kustwandelroute tussen De Panne en Knokke-Heist. Dit wandelnetwerk met knooppunten werd op 29 juni 2012 door minister van toerisme Geert Bourgeois en gedeputeerde Patrick Van Gheluwe ingewandeld.

Het uitgangspunt: eigentijds comfort voor de wandelaar

Uit onderzoek van Westtoer bij recreanten blijkt een grote vraag naar comfortvoorzieningen zoals rustbanken en picknickplaatsen. De vergrijzing van de bevolking is daar zeker niet vreemd aan. Bij de ontwikkeling van het concept van de Kustwandelroute is met die vraag rekening gehouden. Westtoer begrootte €160.000 voor het ontwerp, de productie en de plaatsing van nieuwe infrastructuur. Het nieuwe terreinmeubilair is zowel in natuurgebieden als in de bebouwde omgeving ingeplant en neemt vaak de plaats in van verouderde en verwaarloosde zitbanken. Die saneringsoperatie geeft de Kustwandelroute een eigentijdse uitstraling.

Uniek concept na ontwerpwedstrijd

Westtoer ging bij de ontwikkeling van het nieuwe meubilair niet over één nacht ijs. Uitgangspunt was een duurzaam, eigentijds en modulair terreinmeubel dat uniek was voor de Kustwandelroute en dat zich in zowel stedelijke als natuurlijke omgevingen laat integreren. Banken en tafels uit het standaardgamma waren daarbij geen optie. Op zoek naar vernieuwende concepten schreef Westtoer in het voorjaar van 2011 een internationale ontwerpwedstrijd uit. Drie Vlaamse en één Nederlandse ontwerper dienden een voorstel in. Een multidisciplinaire jury koos voor het ontwerp van stefan.schöning.studio uit Antwerpen.

Tijdloze kwaliteit in hout en staal

Het winnend concept gaat uit van een ‘zwevende plek met vlakken die rond een spil gebouwd zijn’. Die spil is een doelenwegwijzer, opgebouwd uit vier identieke houten balken, die wegwijzers in vier richtingen kan bevatten en die drager is van een aluminium infobord. De vlakken zijn modulaire houten elementen waaraan men kan zitten, liggen of eten. Het ontwerp is sober, licht en tijdloos door een minimum aan materialen en kleuren en door de zuivere vormentaal. Het is duurzaam uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en Okanhout en verankerd in betonnen sokkels.

Stefan Schöning: topdesigner met ervaring

Ontwerper Stefan Schöning (1968) is met de infrastructuur voor de Kustwandelroute niet aan zijn proefstuk toe. Na zijn studies productontwikkeling aan het Henry Van de Velde Instituut in Antwerpen richtte hij in 1994 stefan.schöning.studio op, een bureau voor industrieel design. Hij werkt voor klanten in binnen- en buitenland en ontwikkelt zowel meubilair en producten als design voor de publieke en de stedelijke ruimte. In 2004 werkte hij aan een nieuwe bedrijfsidentiteit voor de NMBS en hij restylede de verkeerslichten voor de Vlaamse overheid. De afgelopen jaren bouwde hij heel wat expertise op inzake de ontwikkeling van huisstijlen voor terreinmeubilair in natuurgebieden en landschappen zoals De Merode, het Parkbos in Gent, de Kruibeekse polders en de polders rond Middelkerke. In 2008 werd hij verkozen tot Designer van het Jaar.

De Kustwandelroute: een vaste waarde aan de Kust

De Kustwandelroute is nauwelijks vier maanden na zijn lancering al uitgegroeid tot een vaste waarde aan de Vlaamse Kust. Van de wandelgids gingen intussen al ruim 7.500 exemplaren over de toonbank. Door het knooppuntennetwerk te combineren met de Kusttram van De Lijn kan de wandelaar vertrekken en aankomen op een plaats naar keuze en kan hij zijn wandeling zo lang maken als hij zelf wil.
In het voorjaar van 2013 pakt Westtoer nog uit met een digitale applicatie voor Apple en Android smartphone waarmee de Kustwandelroute op een belevingsvolle manier zal worden ontsloten voor een jonger publiek.

Partners

De Kustwandelroute is een initiatief van Westtoer apb en werd gerealiseerd in samenwerking met alle Kustgemeenten, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Wegen en Verkeer, de IWVA, De Lijn en Natuurpunt. De realisatie van de route was mogelijk dankzij de steun van Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois en de Vlaamse regering in het kader van het Kustactieplan 2005-2009.

Praktisch

Van de Kustwandelroute wordt een kaartbrochure uitgegeven. Deze kost €6,00 en is beschikbaar op de volgende plaatsen:
• Westtoer, T 050 30 55 00, info@westtoer.be, www.fietsen-wandelen.be, www.kustwandelroute.be
• Diensten voor Toerisme van de Kustgemeenten
• Diverse boekhandels en kaartspeciaalzaken
 

 

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op