menu

Vuurtoren Vosseslag open voor publiek


Algemeen

De gemeente investeert heel wat in toerisme en cultuur. Bij de start van de zomer gaat vandaag ‘de Vuurtoren’ open voor het grote publiek.

Na de editie van Beaufort 2017 groeide het idee om een nieuwe toeristische trekpleister onder de vorm van een uitkijktoren te plaatsen in De Haan. De keuze voor een vuurtoren als kunstwerk lag daarbij voor de hand, temeer in het verre verleden in het vroegere vissersdorp Wenduine nog een vuurbaken had gestaan. De vuurtoren is dus niet alleen een nieuwe eyecatcher voor onze toeristische gemeente maar zet tegelijkertijd ook ons rijk vissersverleden in de kijker.

In samenspraak met de curator van Beaufort Heidi Ballet werd de gerenommeerde Belgische kunstenaar Guillaume Bijl gekozen om deze uitkijktoren te ontwerpen. Hij creëerde een kunstwerk met internationale uitstraling, een echte landmark aan de Belgische kust, in de vorm van een vuurtoren, van waarop inwoners, bezoekers en kunstliefhebbers kunnen genieten van een prachtig zicht op zee, strand en duinen.

De Vuurtoren is een typisch voorbeeld van een ‘situatie-installatie’, eigen aan het eigenzinnige oeuvre van Guillaume Bijl. "Ik laat iets fictief zien in de realiteit zelf, er sluipt iets irreëels binnen. Het is een tromple l’oeil-situatie naar het publiek gericht. Kunst met een knipoog", aldus de kunstenaar.

De uitkijktoren in Vosseslag kadert in het project ‘Horizon 2025’, een samenwerkingsproject tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer dat doorheen de ganse provincie heel wat uitkijkpunten realiseert.

De 'Vuurtoren' vind je aan de Strandtoegang Vosseslag en is vanaf vandaag elke dag open, van zonsopgang tot zonsondergang.

Lees alles over het kunstwerk en de kunstenaar op www.dehaan.be/cultuur_vuurtoren

Afbeeldingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor onze laatste nieuwtjes en acties.

Volg ons ook op